Η Google έκανε ένα μικροσκόπιο ικανό να ανιχνεύσει τον καρκίνο

Η Google έκανε ένα μικροσκόπιο που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου

Η Google έκανε ένα μικροσκόπιο που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου | E-Marketing Clusters

Οι αλγόριθμοι ανιχνεύουν και επισημαίνουν καρκινικά κύτταρα σε διαφάνειες προβολής ανθρώπινου ιστού.

Σε μια ομιλία που δόθηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR – American Association for Cancer Research), οι ερευνητές της Google περιέγραψαν ένα πρωτότυπο μικροσκόπιο επαυξημένης πραγματικότητας (AR – Augmented Reality) το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν τον καρκίνο γρηγορότερα. Όταν οι παθολογοανατόμοι αναλύουν βιολογικό ιστό για να δουν αν υπάρχουν ενδείξεις καρκίνου – και αν ναι, πόσο και τι είδους – η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα. Βέβαια σε πολλά μέρη, η υιοθέτηση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI – Artificial Intelligence) δεν είναι εφικτή.

Η εταιρεία, ωστόσο, πιστεύει ότι το μικροσκόπιο αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε ομάδες με περιορισμένα κονδύλια, όπως μικρά εργαστήρια και κλινικές, ή σε αναπτυσσόμενες χώρες να επωφεληθούν από αυτά τα εργαλεία, καθώς είναι απλά και εύκολα στη χρήση. Η Google αναφέρει ότι το πεδίο εφαρμογής θα μπορούσε “να βοηθήσει στην επιτάχυνση και τον εκδημοκρατισμό της υιοθέτησης των deep learning tools για παθολογοανατόμους σε όλο τον κόσμο”.

Η λειτουργία του

Το μικροσκόπιο είναι ένα συνηθισμένο μικροσκόπιο φωτός, σαν κι αυτά που χρησιμοποιούν οι παθολογοανατόμοι παγκοσμίως. Η Google, βέβαια, το τροποποίησε, εισάγοντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας. Έτσι, τα νευρικά δίκτυα εκπαιδεύονται για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων σε εικόνες ανθρώπινου ιστού.

Στη συνέχεια, όταν μια διαφάνεια με ανθρώπινο ιστό τοποθετείται κάτω από το τροποποιημένο μικροσκόπιο, η εικόνα που βλέπει κάποιος μέσα από τους προσοφθάλμιους φακούς του μικροσκοπίου τροφοδοτείται σε έναν υπολογιστή. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύουν έπειτα καρκινικά κύτταρα στον ιστό, τα οποία το σύστημα επισημαίνει στην εικόνα. Όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο και η διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη ώστε να είναι αποτελεσματική ακόμα κι όταν ένας παθολογοανατόμος κινεί μια διαφάνεια για να εξετάσει ένα νέο τμήμα ιστού.

Η Google έκανε ένα μικροσκόπιο που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου | E-Marketing Clusters

Μελλοντική χρήση

Μέχρι στιγμής, η ομάδα της Google έχει δείξει τις δυνατότητες του μικροσκοπίου στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Μέχρι στιγμής το σύστημα είναι αρκετά ακριβές στις εκτιμήσεις του. Η Google υποστηρίζει ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση κι άλλων ειδών καρκίνου καθώς και μολυσματικών ασθενειών, όπως η φυματίωση και η ελονοσία. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προβολή άλλων δεδομένων ή παρατηρήσεων. “Φυσικά, τα μικροσκόπια φωτός έχουν αποδειχθεί χρήσιμα σε πολλούς κλάδους, εκτός από την παθολογοανατομία, και πιστεύουμε ότι το μικροσκόπιο της επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να προσαρμοστεί για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε όλη την υγειονομική περίθαλψη, την έρευνα των βιοεπιστημών και την επιστήμη των υλικών”, λέει η Google.

Συμπερασματικά

Αυτή η μελέτη περιγράφεται επίσης σε έγγραφο που βρίσκεται υπό εξέταση. Η Google αναφέρει ότι απαιτείται πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για πιο αξιόπιστες αξιολογήσεις των επιδόσεων και των ελλείψεων του συστήματος. Συμπερασματικά αναφέρει: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να διερευνάμε πώς το Μικροσκόπιο Επαυξημένης Πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης της μηχανικής φέρνοντας θετικά αποτελέσματα σε κάθε πτυχή της ζωής και της επιστήμης”.

 

 

Δωρεάν Ebook Social Media Marketing Strategy 2020 - E-Marketing Clusters
Μοιραστείτε το...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *