Η Γαλλία πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης

Η Γαλλία πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία του ανθρώπου

Artificial intelligence - E-Marketing Clusters

Ορισμός και στόχοι

Ο ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης (AI : Artificial intelligence) δεν είναι εύκολος για ένα τόσο ευρύ πεδίο. Σύμφωνα με τον Τζον Μακάρθι είναι η «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών». Εάν ο αρχικός στόχος της ήταν να μιμηθεί τις γνωστικές διεργασίες του ανθρώπου, οι τρέχοντες στόχοι είναι μάλλον η ανάπτυξη αυτόνομων μηχανισμών για την επίλυση κάποιων προβλημάτων, που ο άνθρωπος αδυνατεί να λύσει με τα μέσα που διαθέτει. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη εμπίπτει σε διάφορους κλάδους επιστημών, όπως της πληροφορικής, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της επιστήμης μηχανικών, με στόχο τη σύνθεση ευφυούς συμπεριφοράς, με στοιχεία συλλογιστικής, μάθησης και προσαρμογής στο περιβάλλον, ενώ συνήθως εφαρμόζεται σε μηχανές ή υπολογιστές ειδικής κατασκευής.

Artificial intelligence - E-Marketing Clusters

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Η πρόσφατη έξαρση του θέματος της τεχνητής νοημοσύνης οφείλεται σε σημαντικές προόδους που έγιναν στη μηχανική (machine learning). Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιείται επίσης σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τα «δεδομένα ρύθμισης» του κόσμου, τα οποία επηρεάζουν όλους τους τομείς. Οι εφαρμογές πολλαπλασιάζονται και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας: εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου, αυτόνομο αυτοκίνητο, ανίχνευση ασθενειών, είναι μερικές από τις αμέτρητες εφαρμογές που διερευνώνται. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια απίστευτη πρόκληση αλλά και μια τεράστια ευθύνη, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους κανονισμούς.

Artificial intelligence - E-Marketing Clusters

Ο ρόλος της Γαλλίας

Η Γαλλία στοχεύει να λάβει θέση ηγετικού κράτους, συμμετέχοντας ενεργά και ενισχύοντας αυτό το νέο εγχείρημα. Σημαντικές εταιρείες όπως το Facebook, η Google, η Samsung, η Deepmind, η Fujitsu ή η IBM έχουν εμπιστευτεί τη χώρα στο παρελθόν. Τώρα οι Γάλλοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν νέα κέντρα έρευνας και καινοτομίας στη τεχνητή νοημοσύνη, και να επιβληθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Σκοπός της Γαλλίας είναι η δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που θα συντονίζει το INRIA,(Institut national de recherche en informatique et en automatique) ένα εθνικό ινστιτούτο της Γαλλίας που εστιάζει στην επιστήμη υπολογιστών, τη θεωρία ελέγχου και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, με στόχο να εκπαιδεύσει και να προσελκύσει τους καλύτερους ερευνητές στον κόσμο. Θα πάρει τη μορφή ενός δικτύου τεσσάρων ή πέντε ινστιτούτων. Το κράτος της Γαλλίας υπολογίζεται να δαπανήσει μέχρι το τέλος της πενταετούς περιόδου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Στις 29 Μαρτίου του 2018, στο Collège de France, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε το όραμά του και τη στρατηγική του για να καταστήσει τη Γαλλία πρωτοπόρο στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη και το ηθικό πλαίσιο

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μερικές φορές τρομακτική, χρειάζεται την κατάλληλη ωριμότητα στο χειρισμό, κοινή πορεία, διαφάνεια και συνεννόηση μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών για την ορθότερη και ασφαλέστερη χρήση της και την αντιμετώπιση των όποιων κρίσεων προκύψουν. Παρακινδυνευμένο και αμφίβολο εγχείρημα ή η λύση σε προβλήματα που ο άνθρωπος δεν δύναται να αντιμετωπίσει; Μένει να δούμε…

Δωρεάν Ebook Social Media Marketing Strategy 2020 - E-Marketing Clusters
Μοιραστείτε το...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email


Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.