Μπορούμε να προβλέψουμε ένα έγκλημα πριν συμβεί;

  • Home
  • Blog
  • Νέα
  • Μπορούμε να προβλέψουμε ένα έγκλημα πριν συμβεί;

Η Palantir και το λογισμικό πρόβλεψης εγκλημάτων

 

Η Palantir και το λογισμικό πρόβλεψης εγκλημάτων - E-Marekting Clusters 

Μοιάζει με υπόθεση από ταινία …κι όμως, η εταιρεία Palantir χρησιμοποίησε κρυφά ένα σύστημα πρόβλεψης εγκλημάτων στη Νέα Ορλεάνη.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2013, όταν το ποσοστό εγκλημάτων της Νέας Ορλεάνης ήταν το έκτο υψηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Ronal Serpas, επικεφαλή του τμήματος τότε, ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποίησε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Ορλεάνης για να ταυτοποιήσει μέλη συμμοριών προήλθαν από την εταιρεία Palantir. Η εταιρεία έδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ορλεάνης ένα λογισμικό που εντοπίζει την σύνδεση μεταξύ συμμοριών, περιέχει ιστορικό εγκλημάτων, αναλύει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και προβλέπει την πιθανότητα κάποια άτομα να διαπράξουν κάποιο έγκλημα ή να γίνουν θύματα κάποιου εγκλήματος.

Η αρχή…

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 ως σύμπραξη μεταξύ της Αστυνομίας της Νέας Ορλεάνης και της Palantir Technologies, μιας εταιρείας εξόρυξης δεδομένων που ιδρύθηκε με κεφάλαια από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της CIA. Η εταιρεία Palantir Technologies ιδρύθηκε το 2004 από τους Alexander Karp και Peter Thiel και αναδείχθηκε μια από τις πιο αξιόλογες ιδιωτικές εταιρείες της Silicon Valley. Τα τελευταία χρόνια, η Palantir προσπάθησε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον τομέα της ανάλυσης στοιχείων στον ιδιωτικό τομέα, με μικτή επιτυχία.

Περισσότερο από μισή δεκαετία μετά την έναρξη της εταιρικής σχέσης με τη Νέα Ορλεάνη, η Palantir έχει κατοχυρώσει, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τουλάχιστον ένα σύστημα πρόβλεψης εγκλημάτων και έχει πουλήσει παρόμοιο λογισμικό σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να προβλέψει την πιθανότητα τρομοκρατίας.

Η πρωτοβουλία ήταν ουσιαστικά ένα πρόγραμμα αστυνόμευσης, παρόμοιο με την “Heat List” στο Σικάγο, που σκοπεύει να προβλέψει ποιοι άνθρωποι είναι πιθανοί εγκληματίες ή θύματα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αστυνόμευσης έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενη όπου και αν εφαρμόζεται. Ακόμη και στην κοινότητα επιβολής του νόμου, υπάρχουν ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες σχετικά με τις ελευθερίες των πολιτών και το κατά πόσον είναι κατάλληλο για το αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Το πρόγραμμα δεν δημοσιοποιήθηκε αρχικά, έτσι, δεν δόθηκαν ποτέ απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη βασική του λειτουργία, τον κίνδυνο μεροληψίας και τη συνολική ευπρέπεια του προγράμματος.

Η λειτουργία του

Το μοντέλο πρόβλεψης της Palantir στη Νέα Ορλεάνη χρησιμοποίησε μια τεχνική νοημοσύνης, που ονομάζεται ανάλυση κοινωνικών δικτύων (ή SNA) και σχεδιάζει συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων, τόπων, αυτοκινήτων, όπλων, διευθύνσεων, μηνυμάτων και άλλων στοιχείων σε παλιές βάσεις δεδομένων. Σκεφτείτε την ανάλυση ως ένα πρόγραμμα που εμφανίζει τις συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων, τόπων και γεγονότων. Μετά την εισαγωγή ενός όρου – όπως μέρος μιας πινακίδας αυτοκινήτου, το ψευδώνυμο, την διεύθυνση ή τον αριθμό τηλεφώνου – ο αναλυτής του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Ορλεάνης, θα εξετάσει τις πληροφορίες και θα καθορίσει ποια άτομα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα κάποιου εγκλήματος ή και να διαπράξουν κάποιο έγκλημα, με βάση τη σύνδεσή τους με ανθρώπους που έχουν διαπράξει έγκλημα στο παρελθόν ή με θύματα παλιότερων εγκλημάτων.

Για την Palantir αυτού του είδους η τεχνολογία δεν είναι κάτι καινούριο. Από το 2009 τουλάχιστον, η Palantir χρησιμοποιήθηκε από το Πεντάγωνο για να προβλέψει τη θέση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ – ένα πρόγραμμα αξιολόγησης κινδύνου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η πλατφόρμα εμπορικού λογισμικού της Palantir, η Metropolis, χρησιμοποιεί επίσης αναλυτικά στοιχεία πρόβλεψης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν την εμπορική τους στρατηγική και να επιτύχουν επενδυτικά.

Η απειλή της ιδιωτικότητας

Η επιχείρηση έχει ελεύθερη πρόσβαση στα αρχεία της πόλης, ποινικά και μη, προκειμένου να εκπαιδεύσει το λογισμικό της για την πρόβλεψη της εγκληματικότητας. Ούτε οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης ούτε τα βασικά μέλη του δημοτικού συμβουλίου, των οποίων η δουλειά είναι να εποπτεύουν τη χρήση δημοτικών δεδομένων, γνώριζαν την πρόσβαση του Palantir στα δεδομένα τους. Η Νέα Ορλεάνη δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου η εταιρεία ασχολείται με κυβερνητικές υπηρεσίες μέσω συνδεδεμένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών, αποφεύγοντας τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Ο Ronal Serpas, όταν άρχισε η συνεργασία με τον Palantir, δήλωσε πως το δημοτικό συμβούλιο και το ευρύ κοινό έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για την απόφαση του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Ορλεάνης να συνεργασθεί με την Palantir. Ο ρόλος των τοπικών νομοθετικών σωμάτων και των κυβερνητικών οργάνων στην ανταλλαγή κυβερνητικών δεδομένων δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, αλλά ο Serpas πιστεύει ότι οι συμφωνίες με επιχειρήσεις όπως ο Palantir επιτάσουν μεγαλύτερο έλεγχο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης ξεκίνησε να χορηγεί επιχορηγήσεις για πιλοτικά προγράμματα στην πρόβλεψη εγκλημάτων. Αυτές οι επιχορηγήσεις στηρίζουν μερικές από τις πιο γνωστές – και πιο διερευνημένες – προσπάθειες πρόβλεψης εγκλημάτων στο Σικάγο και το Λος Άντζελες. Τα προγράμματα ποικίλλουν, αλλά έχουν ως στόχο να απορροφήσουν τεράστια αποθέματα δεδομένων – γεωγραφικό προφίλ, ποινικό μητρώο, καιρικές συνθήκες, κοινωνικά μέσα δικτύωσης, κ.α. – και να κάνουν προβλέψεις για άτομα ή μέρη που πιθανόν να εμπλακούν σε ένα έγκλημα. Τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα τμήματα και εταιρείες άρχισαν να πειραματίζονται με την πρόβλεψη εγκλημάτων και αυτή τη νέα μορφή αστυνόμευσης, πολλές start-up εταιρείες έχουν προσπαθήσει να κερδίσουν από τη συγκεκριμένη μέθοδο καταπολέμησης του εγκλήματος – κυρίως η PredPol, μια start-up στην Καλιφόρνια.

Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος και η επέκτασή του

Μετά τα πρώτα δύο χρόνια της εμπλοκής του Palantir με το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ορλεάνης, η πόλη είδε μια σημαντική μείωση στις δολοφονίες και τα εγκλήματα με χρήση όπλου, αλλά ήταν βραχύβια. Η σχέση της Νέας Ορλεάνης και της Palantir ολοκληρώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2012, όταν ο δήμαρχος Landrieu υπέγραψε συμφωνία που παρέχει στη Νέα Ορλεάνη ελεύθερη πρόσβαση στην πλατφόρμα εξόρυξης δεδομένων του δημόσιου τομέα της επιχείρησης.

Ανεξάρτητα από τη μείωση της εγκληματικότητας στη Νέα Ορλεάνη, η Palantir χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να ζητήσει μεγάλες συμβάσεις με άλλες αμερικανικές πόλεις. Παρόλο που η Palantir δεν κατόρθωσε να πουλήσει το λογισμικό που είχε δοκιμάσει στη Νέα Ορλεάνη σε άλλες πόλεις, αργότερα, της απέφερε κερδοφόρες συμβάσεις για προγνωστικά προγράμματα με ξένες κυβερνήσεις και ξένες υπηρεσίες ασφαλείας.

Ωστόσο, πολλές πόλεις άρχισαν πρόσφατα να αντιμετωπίζουν το ερώτημα εάν και πώς οι δήμοι θα πρέπει να ρυθμίζουν την ανταλλαγή δεδομένων. Ορισμένες πόλεις, όπως το Σιάτλ και το Όουκλαντ, έχουν εγκρίνει νομοθεσία ίδρυσης επιτροπών για την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών και εποπτεία, ενώ άλλοι όπως η Νέα Υόρκη συζητούν ποιο ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν τα συμβούλια των δήμων σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή.

Δωρεάν Ebook Social Media Marketing Strategy 2020 - E-Marketing Clusters
Μοιραστείτε το...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.