Τεχνητή νοημοσύνη κατά της νόσου του Πάρκινσον

  • Home
  • Blog
  • Νέα
  • Τεχνητή νοημοσύνη κατά της νόσου του Πάρκινσον

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον! - E-Marketing Clusters

Τεχνητή νοημοσύνη κατά της νόσου του Πάρκινσον σε έναν πόλεμο που φαίνεται πως θα κερδίσουμε

Μαθηματικοί και γιατροί συνεργάζονται για την καταπολέμηση της νόσου του Parkinson, προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Με περίπου 100.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τη νόσο Πάρκινσον και είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική ασθένεια στη Γαλλία μετά την νόσο Αλτσχάιμερ. Χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή μιας κατηγορίας νευρώνων και η εξέλιξή της ποικίλει για κάθε ασθενή. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς εμφανίζονται τα συμπτώματα, το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Νωτιαίου Μυελού της Γαλλίας (Institut du Cerveau et de la Moelle Epinière – ICM) συνεργάστηκε με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πληροφορικής και Αυτοματισμού (Institut du Cerveau et de la Moelle Epinière – INRIA).

Στη Παγκόσμια Ημέρα της νόσου του Πάρκινσον, ο Δρ Stanley Durrleman, ερευνητής του INRIA και συντονιστής του τμήματος νευροπληροφορικής στο κέντρο ICM, εξηγεί τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον.

Γιατί να στραφούν στην τεχνητή νοημοσύνη κατά της νόσου του Πάρκινσον και όχι στην καθαρή ιατρική ;

“Είναι μια πολύ περίπλοκη ασθένεια που προκαλεί εγκεφαλική βλάβη με το θάνατο των νευρώνων. Μέσω της ιατρικής απεικόνισης, είναι δυνατόν να ληφθούν δεδομένα σχετικά με τον θάνατο νευρώνων και την κλινική εμφάνιση της νόσου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε πώς τα αποτελέσματα συνδυάζονται και εκφράζονται διαφορετικά σε όλους. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να κάνουμε προσομοιώσεις στον εγκέφαλο”, αναφέρει ο Stanley Durrleman στη σελίδα L’Usine Nouvelle.

H πρόοδος στην παρατήρηση της νόσου Πάρκινσον.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, αναπτύχθηκαν αλγόριθμοι που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν όλα τα στάδια της νόσου, συνδυάζοντας δεδομένα ιατρικών απεικονίσεων και εκθέσεων από νοσοκομεία της Γαλλίας, όπως το Pitié-Salpêtrière, με εκείνα του Ινστιτούτου Εγκεφάλου και Νωτιαίου Μυελού της Γαλλίας, καθώς και δεδομένα από τις ΗΠΑ. Τα δεδομένα αυτά αντιστοιχούν το καθένα σε διαφορετικά στάδια της εξέλιξης της νόσου. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα παρατήρησης της εξέλιξης της νόσου και σε συνδυασμό με την παρατήρηση της ανάπτυξης της στους ασθενής, οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν όλα τα στάδια της νόσου και να εντοπίζουν τις διάφορες πτυχές της, όπως γνωστικά ή κινητικά συμπτώματα.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον! - E-Marketing Clusters

Ποια τα συμπεράσματα της έρευνας;

“Πιστεύουμε ότι η ασθένεια δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο στους άνδρες και τις γυναίκες. Παρατηρήσαμε ότι τα συμπτώματα δεν είναι καθόλου ομοιόμορφα. Η ομάδα μας έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα εξηγούσε στον ασθενή πώς θα είναι ο εγκέφαλός του μέσα σε έξι μήνες και ποιες θα είναι οι γνωστικές και κινητικές του ικανότητες. Η θεραπεία και η πρόληψη θα είναι πλέον πιο εξατομικευμένες”, συμπληρώνει ο Durrleman.

Δωρεάν Ebook Social Media Marketing Strategy 2020 - E-Marketing Clusters
Μοιραστείτε το...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email


Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.